Om mig

Marie Kronmarker ©, marie@journalistjouren.se

Om mig och min pedagogik

Alla som har gått kurser hos mig på Fojo (det är några tusen) vet att det handlar mycket mer om att göra än att höra. ”Det du hör glömmer du, det du ser minns du, det du gör förstår du” sa Konfucius redan på 400-talet f kr och det tror jag på. Jag tror också på att människor besitter en kraft, en förmåga som de ofta inte själva känner till eller tar/ges tillfälle att plocka fram. Den som i en trygg miljö utmanas att ändå göra det har massor att ge till andra i samma grupp. Det är detta som brukar ske på kurser, oavsett om deltagarna kommer från skilda håll eller om de är kollegor från samma redaktion. Och det händer i högre grad när jag som kursledare och som text-samtalspartner intar ett coachande förhållningssätt. I konkreta termer betyder det för min del att:

 

• Skapa en trygg lärmiljö där alla är likvärdiga.

• Ha koll på vad deltagarna behöver lära sig/utveckla.

• Sätta igång och stödja lärprocessen, analysera och underhålla den efterhand.

• Förstå HUR vuxna bäst lär sig – ha kunskap om och beakta olika lärstilar.

• Utnyttja gruppens erfarenhet och potential.

• Stödja den enskildes personliga utveckling.

• Förbereda tillämpning genom praktiska handlingsplaner när det är lämpligt.

 

 

Mer om mig

Jag har varit utbildningsledare på Fojo sedan 1987, såväl i den svenska som i den internationella verksamheten och leder kurser på engelska lika gärna som på svenska. Innan jag kom till Fojo var jag reporter och redigerade på Ystads Allehanda i nio år. Då hade jag en akademisk journalistexamen efter att ha gått Journalisthögskolan i Göteborg och skaffat en fil kand i litteraturvetenskap, nordiska språk och tyska

.

Intervjua lärde jag mig under tre år i Göteborg då jag jobbade med marknadsundersökningar. Då märkte jag att människor inte är farliga att dyka på, att alla har en historia att berätta och att de gärna gör det. Dessförinnan; halvklassik linje på gymnasium i Jönköping och uppvuxen där. Fast det är så länge sedan att jag knappt minns. Bor i Stockholm sedan 1996 och har min arbetsplats i Gamla stan.

 

C/o Global Reporting, Stora Nygatan 26, Stockholm

Telefon: 0706 73 83 06